Snoezelen terápia

Snoezelen vagy multiszenzoros környezet (MSE) terápia: A Snoezelen-, vagy multiszenzoros környezet (multi-sensory environment – azaz MSE) terápia egy, az 1970-es években, Hollandiában, eredetileg értelmileg akadályozottak számára kifejlesztett, de ma már széles körben alkalmazott eljárás.

A terápia elsődleges célja a pszichés alapfunkciók (figyelem, érzékelés, észlelés …) fejlesztése, aktivizálása. Relaxációs hatását is az érzékeken keresztül éri el. Legfontosabb eleme maga a terápiás helyiség, mely egy biztonságos, stresszmentes környezet, melynek ezzel együtt erős stimuláló hatása is van.

 

Elemeiben semmi kötelező felszerelési tárgy nincs, inkább jellemző a különböző terápiás eszközök szabad összeállítása, a felhasználók speciális igényeinek megfelelően. Minden esetben ablakmentes vagy megfelelően árnyékolt szobáról van szó, melyben helyet kapnak a vizuális érzékelést serkentő fényingerek (lámpák, fényvisszaverők, világítóeszközök – pl. lávalámpák), különböző mobilok úszó vagy lebegő formában, kivetítővel nagy méretben a falra vetített képek. A hallást kellemes zene, a tapintást a legkülönfélébb anyagokból összeállított berendezés vagy tapintófal ingerli, az limbikus rendszert vízággyal, a szaglást különböző aromaterápiás eszközökkel stimulálható. A szoba egy gazdag ingeráradat, mely a teljes nyugalom állapotában elönti az embert. 

 

A “snoezelen” szó a holland “snuffelen” (felkutat, feltár) és a “doezelen” (szendereg) szavakból ered. Az elnevezés a terápia kétféle célra való felhasználhatóságára utal
A terápia során fejleszthető a különböző érzékszervek működése, azok integrációja. Lehetővé teszi – a felkínált ingerek által – az új, pozitív tapasztalatok gyűjtését, az intenzív érzékelést, a kellemes ingerek felvételét, befogadását, használatát, ezzel motiválva a felfedezés örömét, serkentve az aktivitást, a világ felé való nyitottságot.

A terápia során az érzékszervek gyengéd, élvezetekkel teli stimulációja valósul meg egy biztonságos, harmóniát sugárzó környezetben. A relaxációt segíti a nyugtató hatású zene, a színek, fények játékán alapuló látványelemek, a kellemes ellazulást lehetővé tevő vízágy és – a kiegészítésként használt – aromaterápia.

A Snoezelen szoba meleg, biztonságos, harmonikus, esztétikus nyugalmat árasztó környezet, ahol több érzékszerv stimulálása valósulhat meg különböző ingerek, a fény-, szín-, hanghatások, a zene, az illatok által. A saját test, taktilis és kinesztétikus ingerek megtapasztalását segíti a vízágy és a babzsákfotel. A Snoezelen terápia nagy előnye, hogy tanulási helyzet nélkül, pozitív, kellemes élmények átélésével fejleszt, miközben örömet, nyugalmat ad, és – ami a  súlyosan, halmozottan sérülteknél, autista gyermekeknél, hallássérülteknél különösen fontos – nonverbális eszközökkel is megvalósulhat. A vízágy átveszi a zene rezgéseit, ezáltal a hanghatások, a zene – hallássérült gyermekeink számára is – jobban élvezhetővé, átélhetővé válik, úgy, hogy közben a hangok kinesztétikus ingerekkel való összekapcsolódása hallási érzékelésüket, észlelésüket is fejleszti.

 A terápia a következő célcsoportokban alkalmazható:- súlyosan, halmozottan sérült gyermekek és felnőttek, – értelmileg akadályozottak, – autizmus spektrumzavarral élők, – viselkedési zavarokkal küzdő gyermekek,- hallássérültek.